Ki gyárthat készházat Magyarországon?

Készház, modulház, konténerház, azaz szerelt technológiájú ház Magyarországon engedélyezett telephelyen, mérnökök által meghatározott tervek alapján, bejelentett szak- vagy betanított munkásokkal, megmunkáláshoz megfelelő eszközökkel, gépekkel gyártható, az alábbiak szerint: 

  • Az épületbe olyan anyagokat, elemeket lehet beépíteni, amelyek megfelelnek a Magyar Szabvány vagy harmonizált EU-szabvány kritériumainak.
  • Ennek hiányában az ÉMI-től (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) vagy más erre feljogosított szervezettől – 41 ilyen létezik Európában, 3 Magyarországon – kell Nemzeti Műszaki Értékelést (NMÉ) elvégeztetni az egyes szerkezetekre.

Tévesen úgy gondolják, hogy a cégeknek kell magukat minősítéssel ellátni, helyette az építési termékeket kell minősíteni, az épületnek kell a követelményeknek megfelelni. Az építési termékeknek, mint fal, tető, födém, kell NMÉ-vel (nemzeti műszaki értékelés) vagy nemzetközi, úgynevezett ETA-dokumentummal (Európai Műszaki Értékeléssel) rendelkezniük.

A kereskedelmi bankok 80 százaléka csak NMÉ-vel vagy ETA-val rendelkező építési termékekből álló házak felépítéséhez biztosítanak lakáshitelt, a hatóságok pedig ez alapján adnak ki építési engedélyt vagy fogadják be egyszerű bejelentéssel a terveket.

Fontos, hogy az NMÉ és az ETA nem engedély, hanem műszaki értékelés. Tehát ha egy termék rendelkezik NMÉ-dokumentummal, még nem biztos, hogy a kívánt helyre beépíthető, ezt az építésznek és a statikusnak kell mérlegelni a dokumentumok alapján.

„Számos olyan cég van Magyarországon, amelyek bár nem rendelkeznek megfelelő dokumentációval vagy a beépítendő termékekre vonatkozó minősítéssel, mégis fel tudnak húzni egy megfelelő készházat. Ők azonban nem számonkérhetők bármilyen kár esetén. Hiába tudok megalkotni a garázsban egy jó autót, és még menni is tudok vele, nem helyezhetem csak úgy forgalomba. Kell rá rendszámtábla, biztosítás stb.” – fogalmazott Borka Árpád, a MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetsége) elnökségi tagja.

Forrás: https://fataj.hu/2023/01/keszhazak-robbanasszeru-terjedes-varhato/

nyitókép: pixabay.com

Vissza